Ylös

Ilmalämpöpumpun asennus

Onnistunut ilmalämpöpumpun asennus ja laitteen sijoittelu vaikuttavat ilmalämpöpumpun tehokkaaseen toimintaan. Asennus tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi, sillä se vaatii erikoisosaamista. Siihen liittyviä sähkötöitä saa tehdä vain Turvatekniikan keskuksen rekisteröimät sähköurakoitsijat. Ilmalämpöpumpun asennus pitää sisällään yksiköiden sijoittelun, kondenssivaaran välttämisen ja laitteen käyttöönoton.

Sijoitus vaikuttaa energiahyötyyn

Sijoittelulla on suuri merkitys ilmalämpöpumpun tuottamaan hyötyyn. Sisäyksikkö tulisi sijoittaa paikkaan, josta puhallusilma pystyy liikkumaan mahdollisimman esteettä. Monissa taloissa sisäyksikön luonnollisin sijoituspaikka löytyy eteisaulasta, tuulikaapista.

Sisäyksiköstä ilmavirran tulisi lähteä kiertämään mahdollisimman laajalle alueelle ja moneen huoneeseen. Keittiöön laitetta ei kannata kuitenkaan asentaa, sillä rasvaisessa ympäristössä suodattimet tukkeutuvat nopeasti ja laitteen teho jää vähäiseksi. Paikkaa pohdittaessa kannattaa huomioida myös mahdollinen takka tai uuni. Ilmalämpöpumpun ilmavirta pystyy levittämään takan lämmön tehokkaasti koko asuintilaan, jolloin lämmityskustannuksiin saadaan lisää säästöjä.

Ulkoyksikkö pyritään yleensä asentamaan mahdollisimman lähelle sisäyksikköä. Sen sijaintia suunniteltaessa kannattaa välttää makuuhuoneen seinää. Vaikka nykyaikaiset ilmalämpöpumput ovat hiljaisia, kuuluu niistä kuitenkin pientä hurinaa, joka saattaa häiritä herkkäunisia.

Ilmansuunnalla ei ole suurta merkitystä ulkoyksikön sijaintiin. Talvisaikaan sekä etelän että pohjoisen puolen reunustoilla lämpötila on sama, tosin kesäaikaan olisi hyvä, mikäli ilmalämpöpumppu sijaitsisi varjossa.

Jätä ilmalämpöpumpun asennus ammattilaisille

Ammattilaisten tekemä asennus pitää sisällään yksiköiden sijoittelun, kondenssivaaran välttämisen ja laitteen käyttöönoton. Vain oikein sijoitettu ja asennettu ilmalämpöpumppu auttaa saavuttamaan 30–40 prosentin säästön vuosittaiseen sähkönkulutukseen.

Hankintaturvaliikkeen tekemä perusasennus pitää sisältää

- enintään 5 metrin putkivedon

- seinäläpiviennin suoraan sisäyksikön putkiyhteyden kohdalta ulos

- ulkoyksikön sijoituksen 40 cm:n korkeuteen seinäkiinnitystelineen päälle

- ulkopuolisten putkien koteloinnin valkoisella muovikourulla

- kondenssiveden ohjauksen kaatona ulos kylmäaineputkien reittiä pitkin

- asiakkaan järjestämän sähkönsyötön.

Ammattilaisen tekemän asennuksen erottaa huolellisesta työstä. Usein asuntojen ulkopuolella näkyy epäsiistejä ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköitä, jotka suorastaan keräävät huomiota ohikulkijoilta. Teknisten asennustöiden lisäksi ammattilaiset osaavat sijoittaa ilmalämpöpumpun siten, että se sulautuu mahdollisimman hyvin rakennuksen seinään.

Kaikki Hankintaturvaliikkeet ovat Turvatekniikan keskuksen hyväksymiä kylmäasennusliikkeitä, joissa työskentelee vain sertifioituja, rautaisia ammattilaisia. Ota meihin yhteyttä ja hoidamme mielellämme ilmalämpöpumppusi asennuksen!

Yhdistävä tekijä